EN / NL
 

 

Nicola Unger 


FIRST PERSON PLURAL

Nicola Unger
Van 5 juli tot en met 18 juli 2010 was Nicola Unger in residentie in wpZimmer om te werken aan de audioperformance First person plural. Nicola onderzoekt daarbij de werking van het denken – denken als het vormen van zinnen in het hoofd, en het zich bewust worden van iets: ook wel eens beschreven als 'een innerlijke stem' of nog, de innerlijke dialoog, wanneer men in discussie is met de ziel (zie Plato).

Wat Nicola wil doen is deze innerlijke dialoog zichtbaar maken in een performance. Unger werkt met verschillende spelers; zowel professionals als amateurs. Van elk van hen legt ze een database van hun gedachten aan, in de vorm van zinnen die vooraf opgenomen worden. Al deze zinnen zullen gecontroleerd worden door software die zinnen terugkaatst naar de performer op toevalsbasis. De conversatie tussen de opgenomen ik en de spelende ik verloopt daardoor iedere keer anders. De performer kan niet anders dan improviseren.

Improvisatie en toeval worden kernfactoren in deze performance, want ons denken lijkt op een vergelijkbare manier te verlopen als deze geďmproviseerde gesprekken: frasen duiken uit het niets op en verbinden verleden en toekomst in een onbekend patroon en ritme.

Nicola Unger gaf stripboeken uit, maakt theater en experimenteerde met kunstvormen als installaties, video en publicaties. Ze studeerde bij Angewandte Theaterwissenschaften in Giessen en bij DasArts in Amsterdam.


productie: productiehuis rotterdamse schouwburg en zeitraumexit mannheim
met steun van: Zeebelt, wpZimmer en V_2 - institute for unstable media.
premičre: mannheim in november 201

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be