EN / NL
 

 

Gosie Vervloessem 

Gosie Vervloessem (1973) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde pedagogische wetenschappen aan de KULeuven, audiovisuele kunsten aan Sint Lukas Brussel en Advanced Performance and Scenography Study aan a.pass.

Tijdens haar opleiding aan Sint Lukas verkende Gosie via het onderwerp cartografie de wereld van ordenings- en classificatiesystemen. ‘Om iets te kunnen classificeren,’ stelde Luke Howard, ‘moet je in de eerste plaats weten hoe het is ontstaan.’ Het is een uitspraak die aan de basis ligt van Vervloessems vele experimenten en performances, waarvan de eerste prikkelende titels meekregen als How to make your own clouds (2004), How to make your own Dead Sea (2005) en The Volcano Project (2007). Maken betekende van bij aanvang voor Vervloessem: koken, bricoleren, experimenteren.

In 2010 begon Vervloessem te werken onder de noemer Domestic Science Club. Daarmee toert ze alleen of samen met anderen en werkt ze lezingen, performances, workshops, recepten en installaties uit. Ze experimenteert steevast met de wetten van de fysica voor huishoudelijk gebruik, het is het basisrecept van alle presentaties. ‘Alles lijkt zo logisch, maar wat is de logica achter de dingen?’ Vervloessem observeert en bevraagt natuurlijke fenomenen, om hun onderliggende werking te begrijpen en om ze uiteindelijk op miniatuurschaal te reconstrueren.

Onder de noemer ‘Recipes for Disaster’ werkt Gosie aan een reeks lezingen en workshops rond het thema ‘classificatie’. Kan alles worden geclassificeerd? Hoe zouden we ons verhouden tot een niet-classificeerbare wereld, een wereld die chaotisch, onhygiënisch en rommelig is? Het Magazine met recepten breidt nog steeds uit, en in het verlengde daarvan geeft Gosie geregeld een Tupperware Party.

Een andere thema in Gosies werk is eten en verteren, digestie en indigestie. Het resulteerde onder meer in de lecture-performance The Post Pasteurian World, over fermentatie, bacteriën, trage processen en onzichtbare vijanden en medestanders, en Kiek in de Kök, een lezing-demonstratie over koken en controle in de keuken. Momenteel werkt Gosie aan een nieuw project met de Canadese kunstenaar Frances Adair McKenzie.

Een nieuwe lijn in Gosies draait rond invasieve soorten. Een eerste resultaat is te zien in de lecture-performance Greeting from Nagasaki.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be